NAV Online Számla Adatszolgáltatási Kötelezettség 2020. július 1-től!
Fontos tudnivalók az új szolgáltatásról egy helyen!


Előzmények
2018. júliusától életbe lépett a NAV Online Számla Adatszolgáltatás, melynek lényege az, hogy a kiállított számlákat az eladónak le kellett jelentenie, amennyiben annak ÁFA tartalma elérte a 100.000 Ft összeghatárt és a vevő magyarországi cég volt. Ezt a funkciót az online számlázó rendszerek kényelmi okokból automatizálták, vagyis a lejelentés a számla gépi kiállításakor megtörtént, az eladónak csak a kézi számláit kellett a NAV felületén egyesével bepötyögni, melyre egyébként 5 nap határidőt kaptak.

Az adatszolgáltatás elmulasztása számlánként 200-500 ezer forint bírsággal sújtható, függően a számla kiállító vállalkozás formájától.

A fenti "gazdaságfehéritő intézkedés" hatására az államháztartás komoly bevételnövekedést realizált, így idén szigorítja a feltételeket, illetve a jövőben további lépéseket is tervez.


Szigorítás 2020. július 1-től
Második lépésként idén július 1-től már nem csak a 100.000 Ft vagy annál magassabb ÁFA tartalmú számlákat kell lejelenteni, hanem minden kiállított számlát, és a vevők köre is bővült. A leírás szerint azok a vevők tartoznak ebbe a körbe, akik "belföldön nyilvántartásba vett adóalany" kategóriába esnek.

Ez utóbbi igen tág kör, "hiszen ide tartoznak a belföldi székhelyű áfás vállalkozások mellett az ún. 1-es ÁFA kódú (alanyi mentes, vagy kizárólag adómentes tevékenységet folytató) partnerek, illetve a regisztrációs adószámmal rendelkező külföldi vállalkozások is." - írja az ado.hu

További lényeges változások, hogy azon számlákat is le kell jelenteni, melyek fordított ÁFA tartalmú ügyletek mentén lettek kiállítva, illetve az adómentes számlák is lejelentési kötelezettséggel bírnak, amennyiben adóalany által lett kiállítva. Tehát olyan számla is adatszolgáltatási körbe tartozik, ahol a kiállítónak nincs is ÁFA bevallási kötelezettsége. Az önszámlázás alkalmával kiállított számlák szintén lejelentéskötelezettek, ugyanis a számla kiállító vállalkozás (tehát a saját cégünk) is vélhetően "belföldön nyilvántartásba vett adóalany".

A kézzel kiállított számlák bejelentésére a továbbiakban csak 4 munkanap áll rendelkezésre. Az olyan kézi számlákat, melyek ÁFA tartalma 500 ezer vagy azt meghaladó összeg, egy napon belül le kell jelenteni a NAV felületén manuálisan.

Egy másik fontos tudnivaló, hogy a számla lejelentés (a továbbiakban is) csak a vevő adószámával lehetséges. Ez már nem csak az online számlázó rendszer fejlesztőjét, de a felhasználókat is érzékenyen érintheti, ugyanis most már minden vevőhöz rögzíteni kell a 8 jegyű adószámot. Célszerű tehát az év első felében kiegészíteni a vevői adatbázist.


Nem csak az online számlázást és nem csak a számlakiállítókat érinti a változás
Abban az esetben, ha egy befogadott számlával csökkenteni kívánjuk a befizetendő ÁFA mértékét vagy netán visszaigényelnénk kifizetett ÁFA-t, az ÁFA összegétől függetlenül a befogadott számlákat is az online tételes lejelentéshez hasonlóan szerepeltenie kell könyvelőnknek az M lapon bevalláskor. Természetesen ezekben a lejelentésekben is kötelező elem lesz a számlakiállító adószáma.

"Mivel bejövő számlák esetén továbbra is csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha az adóalany levonási jogot gyakorol, ezért ha egy számlában van ugyan ÁFA, de azt a vállalkozás nem vonja le (akár mert nincs levonási joga, akár saját döntése alapján), továbbra sem lesz jelentési kötelezettsége, mint ahogy az adómentes ügyletekről szóló befogadott számlái után sem." - adja tudtunkra az ado.hu.


További szigorítások 2021-től
Jövő év januárjától már nem csak a "belföldön nyilvántartásba vett adóalany" számára kiállított számla lesz lejelentésköteles, hanem minden számlaadásra kötelezett ügylet esetében élni kell a bejelentéssel. Vagyis a magánszemélyeknek kiállított számlákkal is bővül a lejelentendők köre. Szerencsére ilyen esetben a személyes adatokat (név, cím) nem kell megadjuk.A Számlanyilvántartó a fenti változásoknak minden tekintetben megfelelő ingyenes online számlázó.Regisztráció és ingyenes használat